BÖLÜM MİSYONU, VİZYONU VE DEĞERLERİ
Bölüm Tanıtımı
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1998-1999 akademik yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Bölümün amacı, öğrencilerine akademik ve mesleki açılardan araştırmacı bir kişilik kazandırmak, onları özgün ve yenilikçi bilgi üretimine yöneltmek, bu üretim için gerekli alt yapıya sahip olmalarını sağlamaktır.
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü programında Türk dilinin tarihi, yapısı, değişme ve gelişmesi, diğer dillerle ilişkileri, güncel sorunları, Türk Edebiyatının tarihi dönemleri, edebiyatta türler, akımlar; edebiyat kuramları ve kuram uygulamaları, metin incelemeleri, Türk folkloru gibi konuları kapsayan dersler yürütülmektedir.
- Başkent Üniversitesinin genel politikası olarak, öğrencilerimizin iyi derecede İngilizce bilmelerine önem verilmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin bilgi çağına uygun olarak temel bilgi teknolojilerini tanımaları ve kullanmaları iş hayatında onları avantajlı duruma getirebilecek yabancı dil bilgisiyle donanmaları için İngilizceyle birlikte bir başka yabancı dili öğrenmeleri de teşvik edilmektedir. Bunların dışında seçimlik olarak başka bölümlerden istedikleri dersleri almalarına da fırsat tanınmaktadır.
- Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim programı Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı ve Türk Halk Bilimi alanlarında sürdürülmektedir. Mezunlarımız orta ve yüksek eğitim kurumlarının yanı sıra basın-yayın, turizm, iletişim, halkla ilişkiler vb. sektörlerde de görev yapabilmektedir. Bölümümüz akademik kadrosunda 1 profesör, 3 doçent, 4 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Program Yeterlilikleri (Kazanımları)
- Türk Dili ve Edebiyatı alanına ait güncel ders materyalleri ile desteklenmiş ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanındaki çalışmalarda kullanılan araştırma yöntem ve tekniklerini bilir.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri; eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında çözümler, kullanır ve uygular.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel olarak bağımsız çalışır veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanındaki bilgi ve becerilerini kullanarak, kişisel ve kurumsal gelişimi planlar.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanıyla ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, onlara düşüncelerini aktarır, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kuramsal ve uygulamalı olarak ortaya koyar.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanı ile ilgili sorunlara yönelik çözüm önerilerini nitel ve nicel verilerle destekler ve bu verileri ilgili alanda bulunan uzman olan veya olmayan kişi ve kurumlarla çeşitli iletişim araçları yoluyla paylaşır.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanı ile ilgili bilgileri toplar, çözümler, yorumlar ve ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla paylaşır.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanı ile ilgili bilgilerin kullanılması sürecinde etik değerleri gözetir.
- Türk Dili ve Edebiyatı alanında disiplinler arası araştırma ve inceleme yapar.
- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
- Sosyal ve kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkar.
- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
YÖNETMELİK, YÖNERGE VE POLİTİKALAR
Üniversite Kalite Politikaları için bağlantıya tıklayınız:
https://kgs.baskent.edu.tr/kw/menu_icerik.php?birim=577&menu_id=12
Üniversite Yönetmelik ve Yönergeleri için bağlantıya tıklayınız:
https://www.baskent.edu.tr/tr/icerik/ogrenci/mevzuat/85
AKREDİTASYON
Akreditasyon Sorumluları
FEDEK
Tüm bölüm öğretim elemanları
YÖKAK
Tüm bölüm öğretim elemanları
DANIŞMA KURULU
Danışma Kurulu
Hacettepe Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü
Ankara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Ankara Üniversitesi TÖMER
Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi
Johannes Gutenberg Üniversitesi
Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi
Allame Tabatabai Üniversitesi
Özel Ayşe Abla Okulları
Grafiker Yayınları
Elma Yayınevi
TRT (TV, Radyo)